Translate

wtorek, 21 sierpnia 2012

Na ochłodę ;)


Cześć :)
Ostatnio trochę gorąco, więc mam dla was kolejny przepis,
tym razem na GRANITĘ.
Przepis na małe co nie co czyli GRANITA

Granita truskawkowa (można też użyć jagód, malin lub mieszanki owoców)

2 filiżanki wody
6 łyżek cukru
½ kg truskawek

Gotuj wodę i cukier w rondelku aż powstanie lekki syrop, a następnie ostudź płyn do temperatury pokojowej. Truskawki opłucz w chłodnej wodzie, odłóż na bok kilka najładniejszych do dekoracji. Pozostałe osącz na papierowym ręczniku i zmiksuj w malakserze. Wymieszaj truskawki z ostudzonym syropem, wylej na plastikowa tackę i wstaw do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmuj pojemnik z lodówki i rozdrabniaj zawartość widelcem. Gotowa granita powinna mieć konsystencję topniejącego śniegu. Po 3-4 godzinach mrożenia przełóż granitę do wysokich kieliszków, udekoruj pozostałymi truskawkami i listkami mięty. Powodzenia, mam nadzieję, że wam się uda. ;)

Brak komentarzy: