Translate

sobota, 26 stycznia 2013

Kuszące, pachnące, gorące.. idealne.

Zimny wieczór = dobra książka + ..?

Kawa, gorąca czekolada, kakao? 
Najlepiej, jeśli będzie wyglądało.. tak:  

mmmm pycha!!!

 

 

Krem cappuccino
Składniki na 4-6 porcji:
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
250ml mocnej kawy
3 żółtka
80g cukru (użyłam jasnego brązowego)
250g śmietanki kremówki 30%
Do ozdoby:
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
kakao lub kawa rozpuszczalna do posypania
ziarenka kawy w czekoladzie

1. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (odstawić na około 10 minut).

2. Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i dodać 6 łyżek kawy z 250ml. Następnie ubić mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

3. Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.

4. Do puszystej masy, ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą kawę. Cały czas ubijać, aż masa będzie gęsta i ciągle puszysta. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia i na chwilę wstawić do lodówki, od czasu do czasu zamieszać.

5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

6. Przed podaniem ubić śmietankę kremówkę i ozdobić nią wierzch deseru, posypać kawą lub kakao, poukładać czekoladowe ziarenka kawy.
Deser przechowywać w lodówce. 

kawa ! 

Kawa posypana czekoladą 


 KAWA PIERNIKOWA
(na 2 porcje)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1 szklanka wrzątku,
1 szklanka gorącego mleka,
2-3 łyżeczki miodu,
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
bita śmietana,
cynamon do posypania

Miód i przyprawę do piernika wymieszać, lekko podgrzać (np. w mikrofalówce). 
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, następnie wlać gorące mleko.
Do kubeczków wlać najpierw miód z przyprawami, następnie kawę, na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać cynamonem. 



A do tego może.. 


Ciasto

• 150 g gorzkiej czekolady

• 150 g miękkiego masła

• 100 g cukru pudru

• 6 żółtek

• 6 białek

• 50 g cukru

• 150 g mąki

• szczypta soli

• dobrej jakości konfitura morelowa

Polewa czekoladowa

• 200 g dobrej, gorzkiej czekolady

200 g cukru

100 ml wody

Przygotowanie

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy.

Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć.

Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie.

Podawać z niesłodzoną bitą śmietaną i z jednym z rodzajów kawy po wiedeńsku. 

 Ciasto orzechowe
Ciasto:
50 dag mąki
2 jajka + 1 żółtko
20 dag cukru
2 łyżki miodu
20 dag margaryny lub masła
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki mleka
Margarynę posiekać z mąką , dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników ciasta - zagnieść. Podzielić na 3 części , każdą z nich rozwałkować na wielkość formy (u mnie 20 x 30 cm). Jeżeli ciasto jest bardzo klejące , można podsypać troszkę mąką , ale niedużo - lepiej wstawić na jakiś czas ciasto do lodówki , żeby nieco stężało. Ja zawsze , mimo wszystko , muszę pomagać sobie umączonymi palcami przy układaniu ciasta w blaszce.
Każdy placek upiec osobno w temp. 200 st.C. - czas pieczenia ok. 10 minut. Uwaga: na jeden z placków należy wylać polewę i dopiero wtedy upiec.
Polewa:
30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
10 dag cukru
2 łyżki miodu
11 dag margaryny
Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec.
Krem:
1/2 kostki masła lub margaryny (zazwyczaj daję po połowie jednego i drugiego)
1/2 torebki budyniu śmietankowego
3/4 szkl. mleka
ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku)
Poza tym:
kwaśny dżem, najlepiej śliwkowy
Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka , resztę zagotować. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować , ostudzić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę... 

SKŁAD NA CIASTO:

4 jajka

200 g mąki

250 g miękkiego masła

200 g cukru

4 łyżki mleka

1/2 torebeczki proszku do pieczenia

3 łyżki niesłodzonego cacao

szczypta soli do smaku

 

NA MASĘ KOKOSOWĄ:

0,5 litra mleka

200 g wiórków kokosowych

200 g cukru

łyżka masła

8 łyżek miałkiej kaszki manny

czekolada (gorzka lub mleczna) do posmarowania ciasta

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Piekarnik nagrzac do tmp.175*C.

2-Utrzec masło z cukrem do białości i rozpuszczenia kryształków cukru.

3-Jajka roztrzepac i dalej ucierając masło dodawac malutkimi porcjami roztrzepane jajka.Składniki dokładnie połączyc.

4-Mąkę,sól,proszek do pieczenia i cacao przesiac razem do miseczki,połowę tej mieszanki dodac do utartego masła.Dobrze wszystko utrzec i wtedy dopiero dodac drugą połowę mieszanki.

5-Prostokątną dośc wysoką blaszkę(ciasto po upieczeniu powinno sięgac tylko do połowy jej wysokości),wyłożyc papierem do pieczenia lub folią aluminiową dobrze wciskając rogi i natłuścic ją masłem.

6-Piec ciasto ok. 20 minut.

7-W międzyczasie zagotowac mleko z kokosem i kaszką na bardzo wolnym ogniu.

8-Zdjąc z ognia,dodac cukier,wystudzic i wyłożyc na upieczone przestudzone ciasto kakaowew blaszce w którym się piekło. 

9-Ciasto polac płynną ale nie gorącą czekoladą i wstawic z blaszką do lodówki do zastygnięcia.Można wstawic ciasto do zastygnięcia bez polewy i polac je dopiero pużniej po wyjęciu z formy lącznie z bokami.
  

Składniki na blachę 28 x 40 cm:

Ciasto

5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody

Masa serowa

500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem. 
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka). 



DIETO, ŻEGNAJ! :) 

3 komentarze:

Unknown pisze...

fajnie byłoby gdyby umiało się coś takiego wykonać :)
http://excellentfashionandbeauty.blogspot.com

Unknown pisze...

Świetny blog! Zostałaś nominowana przeze mnie do LIEBSTER AWARD! Więcej informacji na :http://hopeingreen.blogspot.com/

pomocna pisze...

zgadzam się ;p
na zimne wieczorki książka+jakieś kakao.. cudownie ^^
zapraszam do mnie na bloga co prawda dopiero zaczynam ;]
http://pomocna.blogujaca.pl/