Granita truskawkowa (można też użyć jagód, malin lub mieszanki owoców)
2 filiżanki wody
6 łyżek cukru
½ kg truskawek
Gotuj wodę i cukier w rondelku aż powstanie lekki syrop, a następnie ostudź płyn do temperatury pokojowej. Truskawki opłucz w chłodnej wodzie, odłóż na bok kilka najładniejszych do dekoracji. Pozostałe osącz na papierowym ręczniku i zmiksuj w malakserze. Wymieszaj truskawki z ostudzonym syropem, wylej na plastikowa tackę i wstaw do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmuj pojemnik z lodówki i rozdrabniaj zawartość widelcem. Gotowa granita powinna mieć konsystencję topniejącego śniegu. Po 3-4 godzinach mrożenia przełóż granitę do wysokich kieliszków, udekoruj pozostałymi truskawkami i listkami mięty. Powodzenia, mam nadzieję, że wam się uda. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz